image

Hosting: het hoe en wat

Al sinds 2005 bied ik hosting aan bij de ontwikkeling van een website. Dit is uiteraard geen verplichting. Vaak is het wel handig als we hier alles voor de klant kunnen inrichten zodat deze meteen aan de slag kan. Een extra service dus. Maar wat is hosting? Dat is een vraag die ik vaak krijg. En laten we eerlijk zijn, die komt vaak als er een rekening gemaakt is. Dat je hosting nodig hebt voor al je diensten blijkt dan vaak niet zo duidelijk te zijn. Een korte uitleg.

Hosting ontstaat vaak bij de ontwikkeling van je website. Die moet ergens staan, net zoals je kantoor ergens staat. Maar je wilt ook bereikbaar zijn, bijvoorbeeld via e-mail. Dat moet ergens voor je ontvangen en opgeslagen worden. Misschien heb je wel meer diensten zoals online opslag, webshop, streaming dienst. Ook dat moet ergens staan.

Kortom, de plek waarop jij als klant met al je diensten bereikbaar bent valt onder hosting. Maar hoe werkt zoiets?

Domeinnaam

Je bedrijf heeft een naam, zeg “mijnbedrijf”. Hiervoor heb je een domeinnaam (internet naam) gereserveerd, zeg “mijnbedrijf.nl”. Die domeinnaam gaan we (jij eigenlijk)  leasen en we bouwen een mooie website voor die domeinnaam.

Hosting

Nu wil je dat de hele wereld deze website kan bewonderen en dus hebben we een plek op het internet nodig. We huren nu een plek op een internetserver voor je. Je hosting is nu begonnen.

e-mail

En we huren nog een plek voor je om e-mail te kunnen ontvangen. Hier staat dan ook weer een hardware matig spamfilter op. Je hosting is uitgebreid.

Database

Maar waarschijnlijk wil je met je website, en zeker met je webshop, ook gegevens kunnen opslaan. Dat gaat in een database. Die huren we nu ook en je hosting breidt dus weer uit.

Vindbaarheid

Tevens wil je dat al je diensten gevonden worden op het internet en daarvoor richten we een Domein Naam service (DNS) in. Natuurlijk melden we je ook bij Google aan, al is dat technisch(en in dit hosting-verhaal) iets anders (een extraatje).

Totaal

Samengevat heb je over het algemeen nodig:

  • Domeinnaam
  • Hosting server website
  • E-mail server met Spamfilter
  • DNS services
  • Database server

Dat hoeft (en beter) niet allemaal op dezelfde plek (server) te gebeuren.

Wij richten meestal voor jou in:

  • Een deel van een webserver voor je website bestanden. Op deze server staat ook je database (-server).
  • Een hosting server met DNS en e-mail voorzieningen.

Dit doen wij bij twee verschillende dienstverleners omdat elk nu eenmaal zijn specialiteit (en gemak voor jou als klant) heeft.

Servicepakket

Vaak bieden wij ook nog een Servicepakket aan. Dit doen we omdat blijkt dat onze klanten niet in staat zijn om bepaalde handelingen aan website of andere diensten zelf te doen (of hier geen interesse en/of tijd voor hebben). Dat mag uiteraard. Vaak doen wij dit in 5 minuten waar de klant uren zit te zoeken.

Servicepakketten zijn een vaag begrip. Toch heb je ze wel nodig. Want stel,  je website wordt gehackt (en dit gebeurt echt) omdat jij als eigenaar van je website niet de juiste updates en beveiligingen hebt doorgevoerd. Gegevens weg en misschien wel de data van je klanten op straat. Mmmm, had ik maar…

Er zijn vele soorten servicepakketten van simpel update service (SUS level 1) tot aan service level agreement SLA 3. Die laatste heb je echter bij hele kritische websites met 10 duizenden bezoekers per maand en kost je echter wel duizenden euro’s per jaar. Liever houd ik het simpel en overleggen we over de beste service hierin. [Zie ook dit Blog ]

Hoe groen is dit alles?

Goede en zeer interessante vraag. Er is een boel te doen over energieverslindende datacenters van Google en Amazon in Noord-Holland.

In de afgelopen 10 jaar heb ik veel geïnvesteerd in het groen hosten van websites. Al onze websites stonden (staan?) op Hollandse wind en zonne-stroom. Dat is altijd het credo geweest. Maar bij het schrijven van dit artikel kan ik niets meer bij mijn leveranciers vinden hierover. Dus garanderen kan ik het nu niet.

[Edit 2023] Sinds kort zijn de netwerservers verplaatst naar een gegarandeerde groene hosting! 

Overigens wordt alles hier wel gemaakt en opgeslagen op gegarandeerde groene stroom, deels zelfopgewekt.

 

Tot slot: Systeem, Kosten en marges

Kosten

Bij uw offerte heeft u een overzicht gekregen van de jaarlijkse kosten. Deze hanteren wij al jaren en zijn nooit verhoogd. Daar komt nu, met de stijgende energieprijzen, helaas behoorlijk verandering in.

Marges

Hosting is hier een bijproduct. Dat klinkt onaardig maar qua omzet is het marginaal; de marges op de hostingen die wij aanbieden zijn minimaal. Graag maken wij echter goede en mooie websites die er over minimaal een jaar nog gewoon staan.

Om die reden staan onze websites dus ook op een duurdere hosting. Ook dat leggen we in een offerte uit.

Systemen

Wij plaatsen onze websites op Microsoft Windows (MS) servers met Microsoft SQL databases. Dat is in verhouding duur. Maar daar staan we voor, dat is veilig en duurzaam. De ellende waar klanten soms mee aankomen uit andere systemen tonen dit regelmatig aan!

Dank

Heel veel klanten zijn wij dank verschuldigd in hun vertrouwen. Van klein tot erg groot. Weet dat uw hosting is voorgegaan door o.a. NS, ProRail, Philips en Leeuwarden culturele Hoofdstad 2018. Mooie namen maar voor u hebben wij zeker dezelfde aandacht!

Vragen? Stellen kan altijd, doe dat alsjeblieft hier.